10x Charmante dorpjes

Dorpjes om verliefd op te worden

Vaak zijn het de kleinste dorpen in het buitenland die je een echt vakantiegevoel bezorgen. Met de smalle straatjes met aan weerszijden oude gevels en balkonnetjes, schattige winkels waar je lokale producten koopt, en historische gebouwen die je het liefst allemaal vastlegt met je camera…

In deze 10 charmante dorpjes is het genieten geblazen!

1 Bereikbaar met de kabelbaan: Erice op Sicilië

Het eeuwenoude dorpje Erice ligt hoog in de heuvels op Sicilië. Je komt er met de kabelbaan vanuit Trapani. Ben je gearriveerd? Dan vind je Erice met zijn kasteel, oude stadsmuren en kerken. Het uitzicht hier is adembenemend! Weetje: in de zomermaanden zijn hier veel middeleeuwse en renaissance festivals.

Erice op Sicilië is een van de charmante dorpjes.

2 Middeleeuws kunstdorp Groznjan in Istrië

Groznjan is een echt kunstenaarsdorp in Istrië. Met wel 20 galerieën en kunstateliers! In de zomermaanden start hier de muziekacademie voor jongeren en worden er vele kunstworkshops gegeven. Het decor is schitterend: smalle straatjes met kasseien, stenen huizen en middeleeuwse stadsmuren waarover een wandeling een must is!

Groznjan is een van de charmante dorpjes.

3 Terug naar de renaissance in Sarlat in de Dordogne

Sarlat is een middeleeuws dorp in de Dordogne, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Veel huizen staan er sinds de vroege renaissance. En ze worden nu nog steeds bewoond! Ga je naar het centrale plein? Dan zie je de Saint Sacerdos Kathedraal en het stadhuis. Achter de kathedraal tref je het oudste bouwwerk van Sarlat… een mysterieus pand, want niemand heeft een idee waar dit gebouw vroeger voor diende.

Sarlat is een van de charmante dorpjes.

4 Het Hollandse Venetië: Giethoorn in Overijssel

Ook in Nederland ligt een bijzonder dorp! Namelijk Giethoorn, ook wel het Hollandse Venetië genoemd. Dit dorp in Overijssel is bekend om zijn bruggetjes en waterwegen. Ga je een dagje naar Giethoorn? Dan maak je hier dus sowieso een tochtje op het water. Bijvoorbeeld door zelf een boot te huren óf door mee te gaan met een schipper, die je onderweg allerlei verhalen vertelt.

Giethoorn is een van de charmante dorpjes.

5 Kantklos-eiland Burano aan de Adriatische Kust

Burano is een eiland dicht bij Venetië. Hier geniet je van rust en wandel je op je gemak door de leuke straatjes. Burano is vooral bekend om zijn kleurrijke huizen. Elk huis heeft zijn eigen kleur. Wat je hier vooral veel ziet, is dé traditie van het eiland: kantklossen. Dat doen de vrouwen veelal buiten als hun mannen weg zijn om te vissen. Nu weet je meteen welk souvenir je hier meeneemt!

Burano is een van de charmante dorpjes.

6 Vakwerkhuisparadijsje Bad-Münstereifel

In Bad-Münstereifel kom je terecht in een dorp dat ontzettend lijkt op het dorp van Belle, uit sprookje Belle en het Beest. Oude stadsmuren ommuren een groot deel van het historische centrum, dat vol staat met oude vakwerkhuizen. Tip: beklim de stadsmuren. Vanaf daar heb je geweldig uitzicht op de huizen. En… geniet er ook van de gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Verblijf op camping Wirfttal in de buurt.

Bad-Münstereifel is een van de charmante dorpjes.

7 Oude tijden herleven in Montescudaio in Toscane

Montescudaio staat op de lijst Borghi Piú belli d’Italia, oftewel de lijst met de mooiste dorpen van Italië. Dit oude minidorp in Toscane werd twee keer door een aardbeving verwoest, maar… het belangrijkste werd herbouwd! Waaronder het kasteel uit de dertiende eeuw dat boven het dorp uit prijkt. Op het plein voor dit kasteel kun je een terrasje doen bij één van de restaurantjes.

Montescudaio is een van de charmante dorpjes.

8 Pittoresk Collioure in Languedoc-Roussillon

Wederom smalle straatjes en kleurrijke gebouwen. Dit kustplaatsje in Languedoc-Roussillon herken je meteen aan het middelpunt: het kasteel. Veel kunstenaars hebben dit plaatsje met de oude straatjes ontdekt en gebruiken het als inspiratiebron voor hun kunstwerken. Ook is het een populaire badplaats waar je heerlijk kan eten. De specialiteit? Ansjovis!

Collioure is een van de charmante dorpjes.

9 Wondermooi door de baaien: Rosas aan de Costa Brava

Rosas aan de Costa Brava heeft uitzonderlijke baaien en staat dan ook op de lijst met de allermooiste baaien ter wereld. Ook Dalí was Rosas-fan. Hij maakte hier zijn beroemde schilderij ‘Christus boven de baai van Roses’. Tip: beklim de helling van de Puig Rom. Dan kom je uit bij een indrukwekkende kasteelruïne én – als je tot zonsondergang wacht – heb je écht betoverend uitzicht.

Rosas is een van de charmante dorpjes.

10 Het koninklijke Amboise in de Loire

Amboise ligt in de Loire, een streek met prachtige kastelen. Het kasteel van Amboise is het markantste kasteel van de Loire. Het is gebouwd op een rots en daarom heb je vanaf hier een prachtig uitzicht. Wist je dat Leonardo da Vinci ook verbleef in Amboise? Hij woonde in Clos Lucé. Nu is dit gebouw een museum van het leven, werk en voorbeelden van uitvingen van Leonardo da Vinci. Als je van kunst en geschiedenis houdt, ga je dus hierheen!

Amboise is een van de charmante dorpjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *