Kroatië, Istrië - Vacansoleil

10 x doen in Istrië

De beste activiteiten voor je vakantie in Istrië

Cultuur, natuur, aangename temperaturen en een kilometerslange kustlijn. Watersportliefhebbers komen hier behoorlijk aan hun trekken en cultuurliefhebbers ontdekken alle historische steden. Ga jij dit jaar op vakantie naar Istrië? Wij hebben 10 tips voor een topvakantie in Istrië!

1 Boottocht in Rovinj

Rovinj is een van die mooie historische plaatsen van Istrië. Loop het oude centrum in via de Poort van Balbi en verdwaal door de pittoreske, geplaveide straatjes. Wandel je bergopwaarts? Dan kom je uit bij de Sint-Eufemiakerk. Tip: beklim de 60 meter hoge toren van deze kerk! Van bovenaf heb je fantastisch uitzicht. En in de haven liggen de bootjes klaar om een tochtje over het water te maken. De absolute must in Rovinj! Want: Rovinj is een heel bijzonder stadje als je dit vanaf het water bekijkt. De huizen liggen direct aan zee, net als in Venetië. Wil je Venetië zelf ook zien? Vaar erheen vanaf Rovinj!

Rovinj is een van die mooie historische plaatsen van Istrië.

2 Pula: wauw!

Pula is een gezellige stad. Bovenal is het de stad met een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld. Mídden in de stad. Vandaag de dag geen gladiatorengevechten meer… maar wél elke zomer het bruisende Pula Film Festival. Ook zie je in Pula nog meer Romeinse monumenten. Zoals de Tempel van Augustus, de triomfboog van Sergii en de tweelingpoort. Wauw, wat een plaatjes!

Bezoek in Istrië zeker de gezellige stad Pula.

3 De Baredine Grot

Ontdek de Baredine Grot, een natuurwonder dat alleen te bezoeken is met een gids. De druipsteenformaties zijn erg frappant. Zo zijn er formaties die op bekende figuren lijken. Ontdek jij de sneeuwman, de Madonna en de Toren van Pisa? Natuur- en dierenliefhebbers spotten binnen in deze grot een uniek diertje: de Olm. Dat is een soort salamander zonder pigment, helemaal wit dus. Het beestje is blind (in de donkere grot is zicht toch niet nodig) en kan wel 100 jaar oud worden. En een mooie bijkomstigheid: de grotten zijn lekker koel. Heerlijk verkoelend uitstapje dus voor je warme, zonnige zomervakantie.

Ontdek de Baredine Grot in Istrië, een natuurwonder dat alleen te bezoeken is met een gids.

4 Kijk, wals, ruik, slurp, proef, spuug uit, repeat: wijnproeven bij de Kabola winery

In Kroatië wordt véél wijn verbouwd. Een bezoek aan een wijngaard is daarom een must. Een tip? De Kabola winery in Momjan. Daar ben je omringd door grote wijnvelden en de wijn wordt ‘gecreëerd’ in een prachtig pand. Het proces van deze wijn is volledig organisch. Leuk om te doen is de rondleiding die je afsluit met een proeverij! Kijk naar je glas, wals op tafel of in de lucht, ruik kort en krachtig ín je glas, slurp van de wijn en laat de wijn elk deel van je mond aanraken, spuug uit of slik door (het is vakantie…) en repeat!

In Istrië wordt veel wijn verbouwd. Er zit er dus altijd eentje bij die je lekker vindt.

5 De Eufrasiusbasiliek in Poreč

Poreč is nog zo’n mooie, historische stad die je niet over mag slaan tijdens je vakantie in Istrië. Ga hier genieten op een terrasje, dwaal door de smalle straatjes en krijg een kleurtje in het zonnetje. Het mooiste gebouw van Poreč? De Eufrasiusbasiliek. Die staat sinds 1997 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Waarom? Wel, de basiliek is rijkelijk gedecoreerd met mozaïeken en dat ziet er super uit!

6 Zoek jouw inner-kunstenaar in Grožnjan

Grožnjan, een stadje dat helemaal op het puntje van een berg ligt, heeft middeleeuwse stadsmuren en – uiteraard – prachtig uitzicht. Het is een kunstenaarsstad. In deze compacte plaats vind je wel 20 kunstgalerieën en -ateliers! Ben je in de zomer op vakantie in Istrië? Dan profiteer je in Grožnjan ook van muziekfestivals en andere evenementen. Tot slot is Grožnjan een heerlijke plek om rond te wandelen en ontspannen te genieten van het uitzicht met een lekkere koffie of een koud biertje.

Grožnjan in Istrië is een echte kunstenaarsstad, je vindt er wel 20 ateliers.

7 Ontdek de Brijuni-eilanden

De Brioni-eilanden (in Kroatisch: Brijuni) behoren tot een eilandengroep van 14 eilanden. Wil je deze groene pareltjes zien? Dan neem je de enige weg ernaartoe: met de excursieboot vanaf de plaats Fažana. Vervolgens is een treinrit over het eiland Veli Brijun een aanrader. Je hobbelt dan over een van de twee grootste eilanden, en komt langs een Romeinse villa, het safaripark met zebra’s en olifanten – waar je uitstapt voor een bezoek – én andere hoogtepunten.

8 Smullen van de vele truffelgerechten in Motovun

Risotto met truffel, tagliatelle met truffel, gnocchi met truffel, ravioli met truffel, tapenade met truffel, carpaccio met truffel… Ben jij fan van truffel? Dan kun je in Istrië heerlijk eten! Zeker in truffelhemel Motovun, een kleine plaats met slechts 531 inwoners. In het bos van Motovun barst het van de truffels en daarom krijgen veel gerechten hier extra smaak met deze verrukkelijke delicatesse. Tip: drink bij je maaltijd een streekwijntje. Lekker culinair genieten tijdens je vakantie!

9 Ontdek het kleinste stadje van de wereld: Hum

Met minder dan 30 inwoners is Hum een van de allerkleinste stadjes ter wereld. Mét stadsrechten! Geniet vooral van de prachtige rit naar Hum toe, want je komt langs magnifieke natuur. En in de plaats zelf vind je historische straten en 1 kerk. Zoek je nog een souvenirtje? Kies hier een flesje Biska uit. Dat is de lokale brandewijn gemaakt van druiven, maretak en nog een paar kruiden.

10 Dinopark Funtana

Gaan er kleine dinofans mee op vakantie? Zij kijken hun ogen uit in Dinopark Funtana. Daar staan levensgrote dino’s, waarvan de grootste wel 24 meter lang is! Doen: de attracties beleven, de shows aanschouwen en dinonuggets eten in de McDino.

Ga je met je kinderen naar Istrië? Dan is Dinopark Funtana een must!

Staat jouw vakantie naar het populaire Istrië nog niet gepland? Boek snel je plekje op een van deze campings!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *